неделя, 4 януари 2015 г.

5 стъпки за избор на най-подходяща сватбена дата


Вече сте сгодени? Поздравления! Избрахте ли Големия ден? 

Изборът на сватбена дата е поредното важно решение, което всяка двойка трябва да направи - тя ще се отрази на всеки друг аспект от сватбената организация. Може би имате вече в главата си идея къде ще направите церемонията си или как искате да изглежда тортата, но докато не решите кога искате да се ожените, не можете да се ангажирате с нищо конкретно. Вероятно се питате "Откъде да започнем?" и "Как да изберем дата, която да е удобна и подходяща за всички и в същото време да остане специална за нас?"

За всяка двойка това е изключително индивидуално и това е едно от нещата, което прави вашата сватбена дата именно Вашата. Ето няколко стъпки, които могат да бъдат полезни в откриването на точния ден за мечтаното "Да!".




1. Вземете под внимание сезонът.

Времето не само се отразява на вашата сватба, но от него може да зависи цялостното настроение- дали вали сняг или пък сте подложени на 40-градусова жега.  Като най- популярни месеци за женитба се класират май, юни и септември. Няма особена изненада в това - времето е много приятно през все още прохладното лято и ранната есен. Разбира се случват се понякога нетипични за сезона аномалии- помня например една сватба в ранния октомври с температури около нулата или почти 20-градусовите рекорди през миналия декември, но това не може да бъде определено като закономерност. Затова помислете кой е сезонът, който пасва най-добре на темперамента ви за лятна фиеста, есенна класика, зимна приказка или пролетно-свежа романтика.


2. Съобразете се с бюджета си.

Средствата, които сте планирали могат да повлияят на избора ви. Да се ожените през януари или март може да допринесе за намаляване на разходите около наем на помещение например, но пък трябва да имате готовност за други жертви. Да речем, че сте огромни фенове на слънчогледите и не си представяте сватбата си с участието на друго цвете. В зависимост от сезона набавянето на слънчогледи може да се окаже непосилна или пък скъпо струваща задача през зимата, което да наложи промени в бюджета.



Същата концепция може да се открие при сватба в делничен ден и сватба през уикенда. Можете да спазарите добри условия за веселбата в непопулярна част от седмицата и с интересна комбинация от цифри в датата като 07.07 например, но колко от вашите гости ще са в състояние да  присъстват в работен ден?


3. Помислете още веднъж преди да се ожените на голям празник.

Св. Валентин, Денят на майката, Великден,  Коледа, Нова година са много шумни, забавни, празнични, но имайте едно наум, че ще искате да отъждествявате празненствата за  годишнината от сватбата си като такава след време, а не като празник, който всички останали също честват. Да, това ще бъде "вашия" празник, но също така е събитие, на което желаете да присъстват приятелите ви. Дали и те няма да искат в такъв ден да бъдат с близките си?   Пък и помислете за цените на розите по време на празника на влюбените- винаги струват цяло състояние!  

Празници като националните създават дълги уикенд-и и могат да направят по-лесно присъствието на гости от различни градове. Но ще има и такива, които ще предпочетат да не присъстват на сватба, а да откраднат време за далечна почивка точно тогава, така че вземете и това под внимание.

Ще сключвате църковен брак? Канонът по време на пости не позволява да се извършват църковни венчавки, а през 2015 година това са цели 18 седмици, които ограничават избора ви на дати ако случаят е такъв.


Актуален календар на работните и официалните почивни дни през 2015 г.


4. Фокусирайте се върху датите, които носят някакъв символ за вас.

Колко романтично би било да се ожените на датата, в която сте се срещнали за първи път или на датата с първата ви целувка! А какво ще кажете да е на годишнина на сватбата на вашите родители или на рождената дата на много скъп за вас човек? Възможно е да не успеете да сключите брак точно на същия ден - ресторантът, който желаете може да е ангажиран точно тогава; агентът или фотографът, на които държите могат да са извън града или пък тази специална дата да се пада в понеделник. Набележете си няколко варианта, значими за вас, може да изберете най-близката възможна дата, нещата понякога се нареждат сами.

Например едни от първите младоженци, с които работих, сключиха брак на 06.07.08 г. След като няколко от гореспоменатите фактори ги бяха отдалечили от първоначалния им избор, бяха притеснени, че никоя друга свободна дата няма някакъв съществен смисъл. Тази интересна комбинация от цифри, без да я търсят предварително, сама им предостави история, която да разказват с усмивка и да има значение за тях.




5.  Дайте си достатъчно време.

Всеки е чел и гледал за сватби по филмите, които са организирани бързо - за месец-два. Не е невъзможно, но трябва да бъдете наясно с цената и усилията, които стоят зад всичко това и компромисите, които трябва иначе да направите. 

Сватбата на мечтите винаги включва детайли, които трябва да бъдат създадени изцяло отначало- специална дантела за роклята, монограм с инициалите на младоженците, доставка на материал в специфичен цвят за изработка на поканите и други, но все неща, които вие не сте си представяли, че могат да отнемат месеци. Избирайки датата си се уверете, че имате достатъчно време да планирате нещата, които са истински важни за вас.

Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар