вторник, 5 март 2013 г.

За творчеството: Как се създават сватбените покани?

Питали ли сте се как се създават сватбените покани?

Стъпките са приблизително едни и същи във всяка сфера на дизайна. За това няма съвсем точна рецепта, когато е намесено творчество и въображение.

И все пак как се започва? Най-често от някакво вдъхновение дошло спонтанно- виждайки предмет, прочитайки интересна статия, пътувайки, в разговор, на фона на музика. Нахвърлят се скици, които събрани накуп се преглеждат критично преди да се разработят.
Стартира се и по зададена тема от клиент. Детайлът и идеята са само базата, около която се изгражда всичко. За цялостна концепция и дълбок смисъл на внушение се започва със сериозно проучване за характерни елементи- рисунки, графики, пишат се записки, напасват се цветове и материали.

(покана "Казанова" преди реализацията й- http://www.violet-bg.com/BG/invitations/kazanova/pokana-kazanova-zlato.html )

Процесът наистина е дълъг ако трябва да бъде прецизен. Понякога отнема месеци. Не може да бъде фиксиран във време, но за съжаление се налага, обикновено се гонят срокове. Затова често денонощието не е достатъчно.


След като на лист хартия или чрез друго изразно средство идеята е почти финализирана, се пристъпва към реална изработка на първи проект. В него става ясно дали красивата рисунка всъщност е осъществима. Понякога се създава чертеж и задължително- шаблони. Правят се корекции, така че на пръв поглед невъзможните неща да станат възможни. Стига се до измайсторяване на втори проект с надеждата той да бъде Съвършения.

сватбена покана с восъчен печат
Добавете надпис


Настъпва времето, в което идеалистичната до този момент хрумка получава своята цена. Прави се сериозно търсене сред доставчици на материали- дълга доставка, но ниска цена; по-висока цена, компенсирана с по- високо качество; поддържане на сигурни количества, разнообразие в цветове... изборът е труден. Изчислява се вместимост на шаблоните върху материалите, определя се сложността на изработка спрямо времето, което всеки детайл отнема за създаването си, добавя се стойност на допълнителни консумативи и разходи по доставката на всеки използван елемент. Не на последно място по важност- прави се оценка на оригиналност и авторство на крайния продукт.


Понякога се оказва, че цената на завършената покана я прави реално непродаваема в очакваните мащаби. Следва преработка- махат се детайли, заменят се материали, променят се стойности. Това е решаващия момент, в който продуктът се представя пред публика или остава в изчакване на "творческата етажерка".
Дали дизайнът е успешен става ясно след поръчката на поканата и реакцията на получателите й. Моментът е наистина неповторимо вълнуващ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар