понеделник, 15 август 2016 г.

Как се прави картичка с овца / Little Lamb Birth Announcement Card

 
В един августовски ден, преди шест години, се роди първото бебе в семейството ни- племенникът. Голям ентусиазъм обхвана всички: летяха идеи, купуваха се дрешки и играчки, библиотеката се зареди с детски книжки за години напред. Но кой да направи картички с благодарност за всички подаръци? Леля, разбира се!
 
Близо едночасовата блуждаеща разходка из щандовете на една пловдивска книжарница завърши с купуването на:
- бял и черен моделин;
- 2 метра черна хартиена тел;
- няколко пакетчета пластмасови очи, среден размер;
- канап;
- релефен картон формат А4;
- паус (оризова хартия). 
 
В употреба още влезе фурната, нейната тава и лист кухненска хартия за печене.
 
 
Най-трудоемката задача се състоя в правенето на десетки бели топчета от моделин. Работата с него наподобява тази с пластилин. Когато бяха готови, директно върху разстланата в тава кухненска хартия, от кръглите топчета оформих облаковидни форми, след което ги сплесках с длан. Така оформих тялото на всяка овца. Трябваха ми плоски форми, за да могат да влязат в пощенските пликове в последствие. След това дойде ред и на главата, също направена от по-големи топчета черен моделин.
 
 
С връхчето на дървено шишче натиснах леко всяко черно топче така, че да оформя муцунка с носле. И постепенно овцете започнаха да придобиват характер. Следвайки инструкциите от опаковката на моделина, изсуших на вентилатор във фурната (по спомен) за 20 до 30 минути "бисквитките". След изстиването залепих очички.
 
 
Стана още по-забавно с тях, тъй като зениците не са фиксирани и се завъртаха във всякакви посоки. Имаше и отегчени, и уморени, разсеяни и глуповати погледи. Но миловидни, по детски, станаха едва след добавянето на крачета. Тях, заедно с ушите, сътворих от хартиена тел.
 
Уши и крачета оформих от черна хартиена тел
Тази май подслушва
А друга сякаш се срамува невинно
Отделните елементи залепях директно върху корицата на картичката, без да се стремя да са еднакви. Всяка овчица придоби свой характер.
 
Всяка картичка съдържа снимка и кратък текст
Върху листовете оризова хартия отпечатах снимка на новородения малчуган и кратка информация около времето на раждане, ръст, тегло и благодарност за получените подаръци. Завършекът поставих с канап, вързан в красива панделка.
 
Готовите картички
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар