понеделник, 9 февруари 2015 г.

Топли пакетчета за студени дни / DIY Felt Hand Warmers


Ще издам една тайна, не мога да вирея в студа. Притежавам няколко различни джаджи за стопляне на тялото и краката през зимата, както и десетки видове ръкавици. Бях изключително доволна да открия метод, с който бързо и лесно да дозатоплям ръцете си докато чакам автобуса на спирката в нелюбимата ми зима. Точно на време за наближаващия 14 февруари- един (не)любовен, много лесен за направа проект:

Топли джобни пакетчета за студени зимни дни


Материали / Materials:
- филц- един или два цвята / felt sheets;
- игла и конец / needle and thread;
- ножица / scissors;
- малко парче картон / small piece of paper;
- молив и химикал / pen and pencil;
- 50г суров ориз или жито / 50g rice or wheаt.1. Филцът се нарязва на квадрати 10 х 10 см. За по-интересен ефект избирам да използвам 2 различни нюанса на червеното. От картон със същите размери правя шаблон с форма на сърце и го изрязвам с ножица. 2. Поставям шаблонът върху едно парче филц и очертавам с химикал сърцето. С помощта на игла или карфица фиксирам две парчета филц заедно. Трябва да останат почти до края съединени по този начин за удобство. Изрязвам по формата.
3. Без да съм майстор на иглата започвам да тропосвам сърцевидните форми с червен конец. По-сръчните могат да използват контрастен конец, за да се получи кант в друг цвят. С шевна машина биха станали още по-големи чудеса. Но тъй като разполагам само с двете си ръце, продължавам така. 
Първият бод запова между двете парчета. Така се скрива застопоряващия възел на конеца. За да получа равна линия минавам повторен тегел отгоре на местата, където конецът е минавал отдолу. Остявам около 15-20 мм незашито поле. Тази дупка е необходима за следващата стъпка:

4. Добавяне на пълнеж. С помощта на импровизирана фунийка от хартия напълвам новополучената торбичка със суров ориз. Единна от джаджите, за които споменах в началото е голяма торба, пълна с жито, която "работи" на същия принцип, както сърцата, станали тема на тази публикация. Аз разполагам с ориз, така че ползвам него за по-лесно. Напълвам без да прелива, но достатъчно, за да се получи красив обем и в същото време да мога да зашия отвора.
5. Нашата торбичка е готова. Много бързо правя още една, за да има и за двете ръце. За да подействат затоплящо, точно преди да изляза навън, ги загрявам в микровълнова печка за 15 секунди. Ако филцът е изкуствен има опасност да се стопи при по-дълъг престой, затова не рискувам с повече от това време. Оризът в торбичката се загрява и излъчва топлина за около 15-тина минути, докато торбичките стоят скрити в джобовете ми. За това време автобусът ще ме е приютил от студената спирка.През летния сезон торбичките могат да бъдат охладени във фризер и да освежат кожата в горещите дни. Надявам се да проработи и тогава!

Не пропускайте да разгледате миналогодишните направи си сам идеи и току виж духът на "Свети Валентин" е превзел и най-големите скептици!


Няма коментари:

Публикуване на коментар