сряда, 11 март 2015 г.

Сватбен етикет: Надписване на поканите.



Избрали сте възможно най-красивите сватбени покани, но пред вас е предизвикателството да решите как да ги надпишете. Колкото и да сте многословни в текста си, поканите трябва да бъдат максимално информативни що се отнася до съществената информация за сватбата. Чували сте го и преди, но вярно е, всичко е в детайла. Задължителни елементи в съдържанието са кой се жени, кога е церемонията, по кое време ще се проведе тържеството. Бъдещите гости ще потърсят именно това, прехвърляйки с поглед редовете отново и отново.

Появяват се няколко особености, които понякога биват пренебрегвани. Затова идеята е да бъдат обобщени тук и да помогнат за намирането на идеалния начин да бъдат казани в сватбените покани, въз основа на вашия стил, бил той по-небрежен или много официален.

1. Имената на младоженците.

Традиционно името на булката трябва да бъде изписано първо, следвано от това на младоженеца. В съвременните сватби имената на двамата все по-често са представени само с малките имена, което внушава и малко по- приятелска, по- свободна сватбена атмосфера - градинска сватба, сватба на брега на морето, сватба на открито. Ако обаче тържеството е планирано като официално, със строг дрес код и тежка, класическа обстановка (напр. в бална зала, с облечени в смокинг и дълги рокли гости), то имената следва да бъдат изписани с фамилии. Фамилията на булката е моминската фамилия, която тя носи до встъпването си в брак.

Покана "Слънчоглед"

2. Кой е домакин на тържеството и как да бъде казано това?

Дали младоженците организират изцяло сами своята сватба или тя е в ръцете на техните родители, се споменава в поканите по няколко начина. Според ангажираността на участниците, нюансите в текстовете са следните:


- Когато домакини са родителите на двамата младоженци:

Сем. _________ (родителите на булката)
и сем. _________ (родителите на младоженеца)
с удоволствие Ви канят
на сватбата на техните деца
(име на булката)
и
(име на младоженеца)
на  __________ (дата на сватбата)


- Когато домакини са родителите на булката:

Сем. ___________ (родителите на булката)
с удоволствие Ви кани
на сватбата на тяхната дъщеря
(име на булката)
и
(име на младоженеца)
на  _________ (дата на сватбата)


- Когато домакини са родителите на младоженеца:

Сем. ___________ (родителите на младоженеца)
с удоволствие Ви канят
на сватбата на
(име на булката)
и техния син
(име на младоженеца)
на  __________ (дата на сватбата)


- Когато домакини са и младоженците, и родителите:

(име на булката)
и
(име на младоженеца)
заедно с техните родители
с удоволствие Ви канят на сватбено тържество
на  __________ (дата на сватбата)

- Когато младоженците са единствени домакини:

(име на булката)
и
(име на младоженеца)
с удоволствие Ви канят на сватбено тържество
на  __________ (дата на сватбата)



3. Датата на сватбата.

Преминали сте препятствието с избора на дата и може би тя е от онези специални такива, които са с интересна цифрова комбинация, на която искате да акцентирате. Тогава изписване в примерна поредица 02.03.2004 е приемливо решение, особено ако на сватбата ще присъстват само български гости. При поканени чужденци обаче, това може да доведе до объркване, тъй като в някои държави месецът е този, който се изписва първи, следван от датата. 
 
Покана "Свитък"


Силно препоръчително е месецът да бъде отпечатан с думи (като не забравяме, че в българския език месеците се пишат изцяло с малки букви). Много по-лесно се запомня, избягва се объркване и не на последно място изглежда по- красиво с орнаментирани шрифтове.


4. Място на събитието

Ако локацията на церемонията е известна за всички, не е необходимо да се включва адрес с местоположението на ритуалната зала, църквата и ресторанта. В случай, че присъстващите са от други градове и държави е повече от необходимо да добавите допълнителни координати с подробно описание или дори карта за достигане на мястото на провеждане на сватбата. Често това налага информацията да бъде отпечатана отделно като притурка на поканата.


Покана "Елеганс"

5. Подаръците

Противно на ширещата се практика, включването на директно искане за очаквани подаръци във финалния текст на сватбените покани е недопустимо според сватбения етикет. И все пак е разбираемо ако имате подобни предпочитания, но в същото време може да бъде най- трудно формулираната част предвид деликатността й.

Вашите кумове, шафери, шаферки или най-близки роднини ще се радват да бъдат въвлечени в сватбената подготовка. Делегирайте на най-доверения сред тях отговорността да разпространят информация за предпочитанията ви за подаръци, като го обявите за контактно лице при потвърждение на присъствието.



„Нашите най-близки помощници ______ (име) имат отговори на възникнали сватбени въпроси и ще очакват вашето потвърждение за присъствие до ________ (дата)”.
 

А защо не и в закачлива стихотворна форма:

„Ако сватбени въпроси у вас възникнат,

попитайте ________(име, родители), с информация ще ви откликнат.”




Макар и не много популярен вариант, сватбеният лист с избрани подаръци от конкретни магазини е съвременно решение, което се добавя като отделна от сватбената покана притурка. Гостите с радост ще купят подаръци и ще се чувстват облекчени и улеснени ако имат списък с конкретни ваши предпочитания.


6. За кого е поканата?

Обикновено една покана се предвижда за двойка или семейство, една е също и за сам гост. С конкретно обръщение, отпечатано в текста, ръчно надписано в празно за целта поле или с адресирано на плика име, отговаряте на възможни бъдещи въпроси- с деца или без, с непозната половинка или сам. Така поставяте финалните щрихи с ясното дефиниране на гостите, поканени с всяка сватбена картичка.





Покана "Силует" с табелка с името на гостите


Имате ли други въпроси, свързани със сватбения етикет при надписването на поканите? Оставете коментар под публикацията или споделете колебанията си, когато изпращате своите текстове към ателие "Виолет".

Няма коментари:

Публикуване на коментар